Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Ferragosto, avagy a nap, amikor Itália szabadságra megy

2017. augusztus 15. 12:05 - Nicola Venerdi

Noha az augusztus 15-i Ferragosto ünnep eredete a távoli ókorba nyúlik vissza, igazi össznépi olasz szabadságra indulássá csak Mussolininek köszönhetően vált az olasz fasizmus időszakában, amikor a Nemzeti Szabadidő Szervezet (Opera Nazionale Dopolavoro) szervezésében az olaszok szinte ingyenes vonatjeggyel tudtak elutazni a számtalan olcsó szálláshely egyikére, és így azok a szegényebb rétegek is el tudtak menni nyaralni, akik amúgy ezt nem tehették volna meg.

ferragosto-del-duce-a-riccione-anni-30.jpg


Az Augustus császár által Ke. 18-ban bevezetett Ferragosto, amelyet eredetileg némi egészséges személyi kultusszal átitatva Feriae Augustinak vagyis Augustus pihenőjének neveztek, tulajdonképpen a nyári betakarítási munkák befejeztét jelentette, amikor a tűző napon való hosszú fáradságos aratás és egyebek után végre mindenki kipihenhette magát és különböző ünnepségeken és programokon szórakozhatott, amire egyébként a hedonista rómaiak mindig találtak megfelelő alkalmat.

A VII. században a mindenre odafigyelő és már korábban is számos pogány szokást és ünnepet ügyesen magába olvasztó katolikus egyház is megalkotta a maga „Ferragosto” ünnepét, mégpedig Szűz Mária Mennybemenetelét, azaz más néven Nagyboldogasszony napját, így onnantól fogva már az ünnepi szentmisék is gazdagították a programok sorát. Össznépi olasz szabadságra indulássá azonban csak bő ezer év elteltével, a fasizmus időszakában vált augusztus 15-e, amikor az olcsó, szinte ingyenes vonatjegyeknek és szálláshelyeknek köszönhetően majdnem mindenki nyaralni indult vérmérsékletének megfelelően a tengerpartra, vagy a hegyekbe. Ez idő alatt szórakoztatásképpen számos rendezvény, ünnepség és fesztivál is zajlott, mint például a lóverseny Riccionében, a Duce kedvenc nyaralóhelyén, vagy a híres sienai Palio augusztus 16-án.

caffe-ad-blog_copy.jpg

 

A Ferragosto fasiszták által megteremtett utazás hagyománya mindmáig megmaradt, de olcsó jegyek és szállások persze már nincsenek, csak drágaság, zsúfoltság és mega-dugók, na meg a csomó bezárt üzlet a turisták legnagyobb „örömére”, akik ebben az időszakban a munkából elszabadult olaszok tömegeivel együtt araszolhatnak az utakon, tolakodhatnak a vendéglátóhelyeken és szoronghatnak a strandokon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr5512750002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása