Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Colomba – az olasz húsvéti kalács

2018. március 30. 08:07 - Nicola Venerdi

Olaszországban a legelterjedtebb, gyakorlatilag kihagyhatatlan húsvéti édesség a Colomba (ejtsd: kolombá), melynek jelentése galamb. A nevéhez hűen galamb alakú, leginkább kalácstésztára emlékeztető sütemény eredetileg Lombardiából származik, de mára már az egész országban elterjedt és többféle változatban létezik. A tésztájába szárított gyümölcsöket, legfőképpen narancsdarabokat kevernek, a tetejére pedig általában mandulareszelék kerül. A galamb alak a békét jelképezi, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás az új életet is szimbolizálja. Nagyon finom fajtákat lehet kapni belőle, a kísérletező kedvűek azonban otthon is elkészíthetik.

colomba.jpg

Hozzávalók

600 gr liszt, 25 gr élesztő, 250 gr vaj, 100 gr cukor, 2 tojás 1 sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1 dl langyos tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 fiola narancsaroma, 100 gr kandírozott narancs, 150 gr reszelt csokoládé. A tetejére: 100 gr darált mandula, 1 tojás, 100 gr porcukor.

Este érdemes nekiállni a munkának, hogy a tésztának reggelig legyen elég ideje megkelni. 60 gramm lisztet keverjük össze az élesztővel, és egy kis langyos víz segítségével kelesszük meg meleg helyen. Ha a duplájára nőtt, adjuk hozzá a maradék 540 gr lisztet, 2 tojást és egy tojássárgáját, 100 gr puha vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a kandírozott narancsot, a sót, a tejet, a narancsaromát és a vaníliát, és gyúrjuk össze legalább 10 percig, majd hagyjuk egész éjszakán át kelni.

caffe-ad-blog_copy_1.jpg

Reggel a maradék 150 gr vajat vegyük ki a hűtőből, várjuk meg, míg puha lesz, aztán kis adagokban adjuk a tésztához, minden alkalommal jól eldolgozva. Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a tésztát, és kézzel formázzuk olyan alakúra, amilyenre szeretnénk, majd hagyjuk harmadjára is megkelni. Ez alatt elkészítjük a mázat: a cukrot elkeverjük egy kanál vízzel, hozzáadjuk a tojást és az őrölt mandulát, majd jól elkeverjük. Mikor a tészta háromszorosára nőtt, megkenjük a mázzal, megszórjuk szeletelt mandulával és porcukorral. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha esetleg nagyon megbarnulna a teteje, mielőtt még kész lenne, alufóliával takarjuk le.

Természetesen egy finom olasz kávé passzol hozzá a legjobban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr9013789830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása