Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

A Velencei karnevál története

2019. február 20. 09:12 - Nicola Venerdi

A Carnevale di Venezia (Velencei karnevál) kétségtelenül az egyik leghíresebb és legrégebbi karnevál a világon. A múltidéző gyönyörű jelmezek, a jellegzetes velencei maszkok és a káprázatosan színes forgatag úgy átalakítják az egész várost, mintha egy másik korba csöppentünk volna. Az esemény kb. 3 millió látogatót vonz, így a legnagyobb esemény Velencében. A sok turista miatt amúgy is állandóan zsúfolt város ilyenkor szó szerint teljesen megtelik, ami sokak számára már zavaró lehet, ám a karnevál ennek ellenére feledhetetlen élményt nyújt, amibe egyszer az életben érdemes belekóstolni.

carnevale.jpg


Az idei Karnevál február 16-tól március 5-ig tart. Az események legtöbbje lényegében ugyanaz lesz, mint szokott lenni, főleg mivel a legtöbbjük több száz éves hagyománnyal rendelkezik. Ha pedig már a régi hagyományoknál tartunk, ejtsünk néhány szót a híres esemény történetéről is, ami bizony nagyon-nagyon régre nyúlik vissza. A legtöbb forrás az 1162-es évet említi az első karnevál időpontjaként, amikor Velence az Aquileiai pátriárka elleni győzelmét ünnepelte, míg más források szerint a Vitale Falier (a korábbi velencei köztársasági főbíró) és a Serenissima kormánya már 1094-ben lehetővé tette a szegények számára a rövid ünnepi időszak alatti szórakozást. Ne feledjük, hogy abban a korban az egyház mindenható uralma miatt az emberek nagyon szigorúan szabályozott életet éltek, így a karnevál alatti szabadosság a mainál sokkal nagyobb élményt jelentett számukra, mivel ilyenkor a reguláktól megszabadulva valóban kirúghattak a hámból és kiereszthették a gőzt. A következő évszázadokban a karnevál az adott kortól, uralkodó rétegtől és politikai helyzettől függően hol megrendezésre került, hol nem és a hosszúsága is többször változott. A fesztivál megrendezését és a maszkok használatát például 1797-ben szigorúan megtiltotta a Velencét akkoriban uraló osztrák király. A XIX. században aztán többször is megrendezésre került, de korántsem volt olyan általános népünnepély, mint manapság. Az általunk ma ismert formáját csak 1979-től nyerte el, amikortól az olasz kormány és néhány velencei egyesület (mint például a Teatro La Fenice, a Velencei Biennálé és más turisztikai szervezetek) úgy döntöttek, hogy újjáélesztik Velence történelmét és kulturális hagyományait. Ennek megfelelően a Velencei Karnevál ünnepségei egyfajta történelmi visszaemlékezéseknek tekinthetők, így teljesen mások, mint például a Brazíliában és Németországban lévő karneválok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr3614638556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása