Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Bombolone – az olaszok szuper finom fánkja

2019. február 19. 10:09 - Nicola Venerdi

A leginkább az olasz bárokban, kávézókban, pékségekben és cukrászdákban fellelhető Bomba vagy Bombolone (többes számban Bomboloni, ezért a leggyakrabban így van kiírva) az olaszok híres fánkja, amely a nevét a golyó formájának köszönheti, nem pedig kalóriabomba mivoltának. Természetesen a forma nem mindig ugyanolyan, az egyik kedvenc firenzei helyünkön például kissé laposabb, olyan megduzzadt korong alakú, ami viszont biztos, hogy könnyű, lágy tésztájú és nagyon-nagyon finom.

bomboloni.jpg

Toscanában, ahol különösen népszerű, a leggyakrabban különféle krémekkel vagy lekvárokkal töltve készítik, mivel a profiterolhoz hasonlóan szinte bármit bele lehet habzsákkal tölteni. Különösen népszerű a vaníliakrémes, a cukrász krémes (crema pasticceria) és a nutellás változat, de sokszor tesznek bele még a sütés előtt (vagyis a nyers tésztába) például bogyós gyümölcsöket vagy éppen almadarabkákat is. Jól hangzik, nem?
Ha éppen nem járunk Olaszországban, minimális konyhai rutinnal otthon is elkészíthetjük.

Az alábbiakban egy alaprecept következik, amit egy kis vanília tesz valóban illatossá és puhává.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
1 rúd vanília
2 tojásfehérje
6 dkg vaj

Elkészítés: Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadunk egy kevés tejet, majd simára keverjük. A kétféle lisztet kimérjük egy keverőtálba és a közepébe egy mélyedést formázunk, amibe beletesszük a tojásfehérjét, a puha vajat, a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait, valamint a tejjel elkevert élesztőt. A tészta összedolgozása közben apránként hozzáöntjük a langyos tejet, addig, amíg sima tésztát kapunk. Lehet, hogy nem kell hozzá az egész; ez a liszttől vagy a tojások méretétől is függ. Az így elkészült tésztát langyos helyen a duplájára kelesztjük, ami kb. 1 órát jelent. Ezután a tésztát kicsit még átgyúrjuk, gombóc alakú féltenyérnyi fánkokat formázunk belőle, aztán sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire tesszük őket, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen még 20 percet kelesztjük.

barbaro-monitor-blog.jpg

Bő olajat melegítünk és egy ollóval felvágjuk a sütőpapírt úgy, hogy minden fánk egyedül legyen egy-egy papíron, és a papír segítségével tesszük az olajba a fánkokat, majd a papírt az olajból kiemeljük, és időnként megforgatva szép arany barnára sütjük a fánkokat. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja, majd cukorral megszórva tálaljuk. Ha gyümölcsöket szeretnénk beléjük tenni, azt még a két kelesztési fázis között tegyük meg, ha pedig nutellát vagy más krémet, azt sütés után habzsákkal tölthetjük beléjük. Természetesen egy finom olasz kávé társaságában lesznek a legfinomabbak!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr9214635580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BahariAnna 2019.10.05. 21:56:34

Kicsit elékeztet a recept Boston krémes fánkra. Dolgoztam fánkozóban, MrFunk, ott árultuk. Szuper a recept, holnap megpróbálkozom vele. www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-03-10-2019/ alapanyagokat amikor olasz hetek vannak, akkor neten nézem meg. Lehet sokat spórolni így.
süti beállítások módosítása