Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Borjúszelet citromszószban

2016. december 14. 11:17 - Nicola Venerdi

Noha az olasz konyháról elsősorban a halak, tészták és zöldséges ételek jutnak az eszünkbe, a finom hússzeletek sem elhanyagolható elemei az itáliai szakácsművészetnek, ám amíg a tésztákhoz valóságos szósz orgia áll rendelkezésre, addig a húsokhoz visszafogott és általában egyszerű mártásokat készítenek. Közülük is az egyik legismertebb a klasszikus citromos mártás, ami vékony, fehér színűre sült omlós borjúszelettel a legfinomabb.

borjuszelet_citromszoszban_caffeitalia_hu.jpg

A Scaloppine al limone név citromos borjúszeleteket takar, a hússzeletek elnevezése körében azonban a tésztákhoz és a kenyerekhez hasonlóan jókora káosz uralkodik. A „scaloppina” talán a leggyakoribb elnevezés, ha viszont citrommal és marsalával készítik, akkor már „piccata”, de ugyanígy nevezik a sima hússzeletet is. Ugyanakkor persze nevezhetik „cotoletta”nak vagy „cotolettina”-nának is, csakhogy a külföldinek ne legyen egyszerű dolga.

Hozzávalók: 4 vékony borjúszelet (felsál, de az igazi a borjúdió, azaz a gömbölyű felsál), 2 ek liszt, 2 ek vaj, 2 ek olívaolaj, 6 ek citromlé, só, fekete bors

Mielőtt még bármihez is hozzáfognánk a hússal vagy a szósszal kapcsolatban, a 70 fokosra előmelegített sütőbe tegyünk be egy tálat vagy nagyobb lapostányért, ugyanis a frissen kisült húsokat egyből meleg helyre kell tenni, hogy ne hűljenek ki, amíg elkészül a mártás.
A félbevágott hússzeleteket kicsit még összenyomkodjunk a tenyerünkkel, majd mindkét oldalukat megsózzuk és megborsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk őket, ügyelve rá, hogy csak vékony réteg liszt kerüljön rájuk – ha túl sok marad rajtuk, finoman ütögessük le róluk.
A serpenyőben forrósítsunk fel 1 ek vajat és az olajat, és a húsok mindkét oldalt egy-egy percig süssük benne, aztán tegyük őket az előmelegített tálra.

caffe-ad-blog_copy.jpg

Ezután jöhet a szósz elkészítése. A citromlevet és 1 ek vizet öntsük bele a sütőtálba és jól keverjük össze a hús levével, hogy a szaft jól feloldódjon benne. A kis darabokra vágott vajat szintén keverjük bele az öntetbe, majd ízesítsük sóval és borssal. Végezetül a mártást rálocsoljuk a hússzeletekre, és azon melegében meg is esszük őket. Köretnek ideális hozzá a spenót, a saláta, a rizs, vagy egyszerűen a friss fehér kenyér, amit még a finom szószba is bele lehet mártogatni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr1212047075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása