Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Az olasz kávézás alapszabályai

2018. január 29. 07:42 - Nicola Venerdi

Aki járt már Olaszországban, az tapasztalhatta, hogy sok más dologhoz hasonlóan a kávézásnak is megvannak a maga „szabályai”, amelyeknek „betartását” természetesen nem követelik meg szigorúan, de azért általában furcsán néznek ránk, ha megszegjük őket, egyértelműen elárulva, hogy bizony „stranierik” azaz külföldiek vagyunk.

kavezas-olaszorszagban.jpg

Tejjel csakis délelőtt isszák a kávét
Se szeri, se száma a különféle tejjel készült kávévariációknak, mint például a Cappuccino, a Caffé Latte vagy a Latte Macchiato, azonban az olaszok szigorúan csak délelőtt és mindig étkezés előtt isszák őket. Az ebéd után kérek egy cappuccinót így ismeretlen dolog náluk. Ha kérjük, persze megkapjuk, de biztosan furcsán néznek majd ránk.

Csak semmi bonyolítás
Néhány nagyvárost leszámítva nem hódítanak a különféle ízesített kávék, amelyek ugyan divatosak és finomak, de nem autentikusak.

Espresso = Caffé
A presszó kávét olaszul espresso-nak hívják, csak éppen ezt a nevet az olaszok nem igazán használják, mert ez maga a kávé, vagyis a caffé. Ha ilyet szeretnénk, egyszerűen csak kérjünk egy kávét. (Vorrei un caffé!)

A dupla fogalmát nem mindenhol ismerik
Az egy csészébe lefőzött kettő espresso, azaz a dupla kávé nem mindenhol ismert Olaszországban, ezért ha ilyet kérünk, nem biztos, hogy értik, mit szeretnénk. Ők sok kávét isznak, de kis adagokban, így ha duplázni akarnak, inkább isznak kettőt egymás után.

Csak bátran!
Az olaszok nyíltak, hangosak és tolakodnak, ezért nyugodtan kérjük jó hangosan a kávét, ha a barista például éppen háttal áll nekünk vagy nagy a zaj, biztosan nem fog senki sem megsértődni 

caffe-ad-blog_copy_1.jpg

 

Állva az igazi
Kávézáskor az olaszok általában csak akkor ülnek le, ha éppen beszélgetni is akarnak valamiről. Ha mindössze egy kávét szeretnének inni, azt állva teszik és egy hajtásra, amit emiatt Caffé dei Ritti-nek, azaz függőleges vagy felállós kávénak is neveznek. Sok bárban emiatt a kávé olcsóbb is a pultnál állva elfogyasztva, mint az asztalnál ülve. (al banco vagy al tavola, azaz a pultnál vagy az asztalnál)

Van, aki forrón szereti
A kávét pont olyan melegen illik felszolgálni, hogy még egyből le lehessen hajtani, a nélkül, hogy az ember elégetné a torkát vele. Persze olyan is van, aki kimondottan tűzforrón szereti, ilyenkor Caffè Bollentét érdemes kérni.

Vannak azért különlegességek is
A klasszikus, mindenki által ismert kávéváltozatokon túl rengeteg különböző izgalmas variáció létezik még. Ott van például a Caffè Corretto, azaz a „feljavított kávé”, amibe kis brandy vagy grappa kerül, vagy a Caffè Freddo, vagyis a jeges kávé, és az íz vagy egyéb variációk száma szinte végtelen.

Prémium olasz kézműves kávék web-áruháza: www.olaszkaveshop.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr1113612589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása