Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Izgalmas krimi Toszkána mesés tájain, avagy Leonardi doktor, a botcsinálta detektív nyomoz

2019. október 16. 10:50 - Nicola Venerdi

A “Sötét kapuk” című regény főszereplője, a szimpatikus Dr. Antonio Leonardi ókori történelmet tanít a londoni egyetemen. Ebbéli ismeretei okán kéri segítségét egyik régi ismerőse, a Lady Eva Fraser nevű arisztokrata hölgy, akinek Firenzében tanuló lánya félelmei szerint egy Ízisz-vallási szekta karmaiba került. Krimiről lévén szó, ezen a ponton máris borítékolható, hogy valami csúnya dolog történik, a kötelező kétkedés-körök azonban a feszültség fokozatos adagolásának okán lefutásra kerülnek, és alaposan fel is vannak építve. A leginkább a Sherlock Holmes történetek vidéki kúriáinak hangulatát idéző angliai helyszínt elhagyva a nyomozás Firenzében veszi kezdetét, majd a fokozatosan összekuszálódó részletekben egyre mélyebbre merülve Volterrában folytatódik tovább.

volterra-sotet-kapuk_copy.jpg

Érdekes és különleges karakterek bukkannak fel, és mindegyikük pontosan megrajzolt, életszerű figura, a kotnyeles asszisztenstől kezdve a nagy tudású lélekbúvár terapeután keresztül az izlandi különcig, Guomundur Gunnarsonig vagy a kisebbrendűségi érzéséit főnöki arroganciával leplező volterrai rendőrfőnökig. A műfaj szabályainak megfelelően természetesen a logikai csavarok sem maradhatnak el, egyesekről szokás szerint kiderül, hogy nem azok, akiknek mondták magukat, vagy hittük őket – ennél többet azonban nem akarok elárulni, had izguljon az is, aki még csak ezután vág bele a regény elolvasásába.

A történések középpontjában természetesen az eltűnt lány és a címben szereplő titkos társaság utáni nyomozás áll, emellett azonban a témához kapcsolódó történelmi érdekességek valamint az életmód regényeket idéző részletek is bőségesen szerepelnek, főleg mivel a leírások végig kifejezetten vizuális hatásúak. Az események nagyjából a könyv közepéig közepes, majd egyre gyorsuló tempóban peregnek, a helyszínek és a főbb szereplők bemutatása pedig legalább olyan hangsúlyos, mint a történetmesélés; a szereplőknek a Twin Peaks-hez hasonlóan sokszor akad idejük egy remek étel, vagy egy isteni cappuccino elfogyasztására. Filmbeli hasonlattal élve a Sötét kapuk nem villámgyors vágásokkal, hanem szépen felépített képekkel dolgozik, melyeken a kamera egy-egy érdekes, vagy fontos részlet kedvéért gyakran még el is időzik, had élvezzük ki teljes egészében a látványt. Ezen sajátossága miatt a hangulatteremtésben is jeleskedik, így olvasása közben könnyen egyfajta itáliai kirándulás érzetünk támadhat. Szereplőit követve a nyomozás egyre fokozódó izgalmai mellett ódon épületek között sétálgathatunk, tipikus helyi emberekkel ismerkedhetünk meg, különböző ízlelőbimbó csiklandozó étkezéseken vehetünk részt, valamint szurkolhatunk az anti-hős Leonardi professzornak, aki botcsinálta nyomozóként egyre veszélyesebb kalandokba csöppen.

A jelenleg még csak kétféle e-könyv formátumban (mobi, epub) elérhető regény tulajdonképpen a 2006-ban nyomtatásban megjelent „Sötét kapuk I. A titkos társaság” teljesen felújított, bővített és második résszel kiegészítve teljessé tett változata, amely sok más változás mellett az eredeti egyes szám első személyű írásmód helyett egyes szám harmadik személyűre változott, így ismerhetjük meg a derék Leonardi professzort, aki a korábbinál is élvezetesebb és kerekebb történetben nyomoz. Mindemellett az új változat egyes jelenetei bővebbek és jobban kidolgozottak lettek, a könyv végére pedig, amikor már azt hisszük, minden kiderült, kapunk egy utolsó óriási csattanót, ami tényleg derült égből villámcsapásként érkezik, egyben magában hordozza a további folytatás lehetőségét is.

A Sötét kapuk című regény mobi és epub formátumú e-könyv formátumokban kapható. Az ára 699,- Ft. Rendelés: info@caffeitalia.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr9915225570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása