Kávé, Mámor, Itália

Kávézás és barangolás Olaszországban!

Drága mulatság lehet a nem „megfelelő” viselkedés a felújított Spanyol lépcsőn

2016. december 08. 13:42 - Nicola Venerdi

Az olasz hatóságok ősszel egyetlen éjszakán összesen 900 euró (275 ezer forint) pénzbüntetést szabtak ki két litván, két lengyel, két Srí Lanka-i és egy olasz állampolgárra a 1,5 millió eurós költségen renovált műemlék szigorú új "házirendjének" megsértése miatt. Érdemes tehát odafigyelniük az odalátogatóknak, hogy mit csinálnak, nehogy a végén a költőpénzük bánja a felelőtlen „kihágást”!

piazza_di_spagna_caffeitalia_hu.jpg

Ugyan Virginia Raggi római polgármester következetesen elutasította, hogy akár részlegesen is lezárják a turisták elől a nevezetességet, amire egyébként ismert helyi építészek, művészek és egyéb római értelmiségiek kérték, viszont parancsba adta a főváros rendőrségének, hogy fokozottan figyelje a műemléken lévőket, így megóvva a híres lépcsőt a rongálástól, a szennyezésektől és a méltatlan viselkedéstől.

Az újjászületett Spanyol lépcső védelmére kibocsátott városházi rendelet megtiltja az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajongást, továbbá a lépcső éjszakai szállásként vagy illemhelyként való használatát, így vetve véget többek között a hangulatos nyáresti iszogatós-éneklős „buliknak” is. A tulajdonképpen abszolút érthető és tolerálható szabályok minden ilyesféle viselkedést szabálysértésként kezelnek, a hatóságok pedig a renitensek ellen jókora pénzbüntetéssel végződő büntetőeljárást indítanak. Éppen ezért a szabályok betartására kényesen ügyelő önkormányzat az átadás óta egyenruhás és civilbe öltözött rendőrökkel figyelteti árgus szemekkel a lépcsőt a nap minden órájában, ezért nem érdemes kísérteni a sorsot, mert drága mulatság lehet a vége.

sk-hird-blog_copy_1.jpg

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt, legutóbb 20 éve felújított világhírű lépcső Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal. A tavaly októberben megkezdett teljes körű renoválás során alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kijavították a márvány hibáit, valamint vadonatúj világítást és kamerás megfigyelőrendszert is felszereltek.
Besegítve a felújítás tetemes költségeibe a Bulgari cég mintegy 1,5 millió eurót (459 millió forint) ajánlott fel a központi üzletüktől mindössze néhány méterre magasodó műemlék helyreállítására.
Az olasz főváros egyik legismertebb jelképének számító 18. századi műemléket múlt csütörtökön adták át újra a látogatóknak, akik immár az új szabályoknak megfelelően vehetik újra birtokba a megszépült lépcsőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://caffeitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr4112033169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása